Untitled Document Early morning


Untitled Document

Write a comment to K-Advisers blog entry

Pikku päänsärkyä pikku yrittäjälle. Näitä asioita kannattaa ainakin pohtia, mieluiten ratkaise ne. Etukäteen.

Noin käytännöllisesti ajatellen yritysmuodoista kannattaa ajatella vain kahta, kevytyrittäjä (joka ei ole oikeastaan yritys) kun laskutus ja ostot ovat pienehköt. Muuten osakeyhtiö. Nykisin osakeyhtiön voi perustaa ilman omaa pääomaa, mutta se ei ole välttämättä järkevää.

Jos oletetaan, että perustettu yritys on asiantuntijayritys tai sellainen joka ei tarvtse suuria pääomia tuotantokoneistoon, niin oleellisimmat kiinteät kulut ovat:
• toimitilat (jos on tarpeen)
• YEL
• Kirjanpito
• tietoliikenne mukaan lukien www-kulut
Kulut ovat suuruusjärjestyksessä. Toimitiloista seuraava kulu on Yrittäjän Eläkevakuutus, YEL. Paljonko se on? Yrittäjän pitää arvioida tulevan vuoden tulot joista verottaja laskee kuukausihinnan ja ilmoittaa en eläkevakuutusyhtiölle joka ystävällisesti lähettää laskun. Eikä siinä vielä kaikki. Koska yrittäjä tunnusti verottajalle, että aikoo tienata niin verottaja lähettää ennakkoveromaksun. Ihan pyytämättä. Kirjanpidosta ja tietoliikenteestä pitäisi selvitä noin sadallaviidelläkybällä kuussa eli ilman toimitiloja ole jo generoinut laskuja itsellesi noin kolmella ja puolella tonnilla eńsimmäiseksi vuodeksi. Jos OPO=0, niin ei taida olla hirveästi käyttöpääomaa maksaa laskuja. YEL:stä tämmöinen pieni hauska yksityiskohta. Vaikka ottaisit YEL:n OY:n piikkiin, se on kuitenkin aina henkilökohtaisella vastuulla. Eli jos yrityksellä on kassavirtaongelma eikä pysty maksamaan, se tulee yrittäjälle henkilökohtaisesti maksettavaksi. Ja se on ulosmittauskelvollinen. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että jos yrityksellä menee huonosti, niin eläkevakuuttajat pitävät huolen, että yrittälläkin menee huonosti.

Miten varautua kaikkeen? Esimerkiksi;
• osakepääoma, niin suuri kun sielu sietää. Se tekee myös pankkien kanssa elämisen ja asioinnin helpommaksi, koska OPO:n määrä on ainoa asia minkä ymmärtävät yritystoiminnasta
• Liiketoimintasuunnitelma kunnollinen, varsinkin asiakkaiden ja myynnin osalta. Laskutus saatava käyntiin A.S.A.P.

Juurisyy koko problematiikalle on Suomen laki. Sen henki on, että kun on yritys, niin siinä on paljon työtekijöitä ja tasainen kassavirta, rahaa tulee ovista ja ikkuńoista. Totuus on vähän toisenlainen. Huolestuttavaksi asian tekee se tosiasia, että pienten ja varsinkin yhden hengen yritysten määrä kasvaa. Suuret ehkä säilyvät, mutta keskisuurissa saattaa käydä jonkinlainen kato. Vaikka niitä ei häviäisikkään, niiden vaikutus työllistäjänä vähenee koko ajan.

Tarttis varmaan tehrä jotain, ainakin lainsäädännölle, niinku.
Your name:
Your email:
Sum 8 + 3 =
Blog comment:
   
lowline

logo   ©K Advisers Oy 2022     tel:+358-44 064 4448     email: info(a)k-advisers.com     Last updated 27.6.2022