Untitled Document Early morning


Untitled Document

Write a comment to K-Advisers blog entry

Kun kuuntelee/katselee tällä hetkellä käytävää sunnuntaityökeskustelua niin tulee kummia asioita mieleen. Meillä on historiasta jäänyt joitakin huvittavia piirteitä yhteiskunnalliseen kalenteriin ja näitä ei voi kyseenalaistaa.


Maatalous vaikuttaa meidän työaikoihin, tai oikeastaan lehmät. Lehmien lypsäminen pitää siis aloittaa viimmeistään kello 7. Ei lypsyvelvolliset (konttorin herrat ja neidit) voivat tulla vähän myöhemmin). Nälkä iskee kello 11 jolloin lounas on oltava tarjolla tai tapahtuu hirveitä. Kesäloma on juhannuksesta 4 viikkoa eteenpäin. Siitä ei keskustella. Miksei? Teollistumisen jälkeen heinäntekotyövoima muutti kaupunkiin tehtaisiin. Silti heinää tarvitaan talveksi, joten työvoimaa tarvitaan. Siksi kesäloma.


Kunnon luterilainen käy kirkossa sunnuntaisin, ei ehdi töihin. Tietysti tuplapalkalla tämä tuska voidaan hoitaa. Tuottavuus tuplapalkalla ei tietenkään nouse samassa suhteessa, joten yrityksen puolelta kyse on asiakaspalvelusta. Sitten on nämä arkipyhät, älyttömät vapaat keskellä viikkoa joiden merkitystä tuskin kukaan tietää eikä niillä muuta saada kuin ihmisen sisäinen kalenteri sekaisin. Ja sitten vielä pitäisi löytää sellainen kunnon luterilainen, joka menisi kirkkoon.


Tässä suhteessa on kuitenkin jo järkevää liikettä tapahtunut. Kauppoja on jo 24/7 auki. Vielä on pari ihan oikeaakin ongelmaa ratkaistavana. Lasten hoito ja koulut on melko haastavaa järjestää tukemaan vanhempien 24/7 aikaikkunaan sijoittuvaa työskentelyä. Suuremmilla paikkakunnilla se on mahdollisuuksien rajoissa mutta pienillä paikkakunnilla, ei mitään jakoa.


Toinen oleellinen ongelma on se, että palkkauksessa markkinatalous ei toimi. Jos lähtökohtana on se, että töitä tehdään 37,5h viikossa, niin miten se suhtautuu viikonpäiviin ja vuorokauden aikoihin versus siitä saatava kompensaatio. Jos esimerkiksi sovin työnantajan kanssa, että teen vain ma-pe 9-17 valiset ajat, niin viikko kompensaatio on X. Jos suostun laajentamaan työskentelyikkunaani myös lauantaiksi 9-17 niin korvaukseni on Y. Sunnuntai 9-17 korvaus Z. Selvyyden vuoksi, X, Y ja Z ovat viikkokompensaatioita. Jos työnantajalla on vaikeuksia saada sunnuntaiksi tekijöitä, niin Z:n nostaminen voisi ratkaista tilanteen. Noin markkinatalous voisi toimia, jos tuotaisiin palkkoihin. Toisaalta, puhdas markkinatalous ontuu aika lailla muuallakin, varsinkin alueilla missä sen ptäisi toimia.


Parempia aikoja odotellessa.
Your name:
Your email:
Sum 10 + 7 =
Blog comment:
   
lowline

logo   ©K Advisers Oy 2022     tel:+358-44 064 4448     email: info(a)k-advisers.com     Last updated 27.6.2022